Интересни събития съпътстват филмовата програма в десетия кинофестивал „Златната липа“

Очакваното с много вълнение десето издание на кинофестивала „Златната липа“ ще зарадва своите почитатели не само с впечатляващи филми от Европа, произведени през последните една – две години, но и с много интересни съпътстващи събития.

Първото от тях ще се състои още преди официалния старт на фестивала – на 23 май, когато по южната алея на парк „5 октомври“ край пешеходната зона, ще бъде открита юбилейна изложба с фотографии, запечатали любими моменти от изминалите издания на филмовия фестивал „Златната липа“. Изложбата ще остане експонирана по време на целия фестивал от 27 до 31 май и в първите дни на месец юни.

Бляскавата церемония по откриване на фестивала ще се състои на 27 май от 17,30 часа пред западния вход на Старозагорската опера. Поканени са всички любители на киното, които ще могат да минат по червения килим заедно с много от любимите български актьори и европейски кинотворци. По време на церемонията ще бъде връчена специалната награда „Златна липа“ за цялостен принос в киното, която тази година ще получи един от доайените на българското кино – Любен Чаталов. Ще бъде представено международното жури, председателствано от кинорежисьора Адела Пеева и ще има интересна музикална програма.

След церемонията фестивалът ще бъде открит с биографичния игрален филм от Великобритания в копродукция със САЩ „Далиленд“ (2022), посветен на късните години от ексцентричния брак на гениалния художник Салвадор Дали с тираничната му съпруга Гала. В ролята на Салвадор Дали ще гледаме Бен Кингсли, на когото партнира Барбара Сукова.

На следващия ден, 28 май, от 10.30 часа във фоайето на операта ще открие изложба с кино плакати един от най-успешните български плакатисти Симеон Кръстев, който лично ще разкаже любопитни истории от създаването им.

След това, от 11 часа, ще започне пресконференцията на специалния гост на фестивала Любен Чаталов, на която мога да присъстват както журналисти, така и негови почитатели. Любен ще разкаже интересни истории от своята богата кариера в киното и телевизията, в които има близо 100 роли и ще се снима със своите почитатели. Час по-късно, в 12 часа, Любен Чаталов ще открие своя „звезда“ в Алеята на липите с името си и годината на получаване на наградата. Той ще засади и своя липова фиданка, която ще расте заедно с дръвчетата на специалните гости от изминалите издание на фестивала.

От 14.30 часа на 28 май, неделя, в една от залите на хотел „Верея“ ще започне работа Детска работилница за абстрактна анимация. В нея около 10 талантливи деца от Стара Загора ще рисуват анимационни истории под ръководството на двама от най-добрите ученици на режисьора аниматор Анри Кулев. Работилницата ще отваря врати всеки ден на това място от 14,30 до 17, 30 часа. В последния ден на фестивала децата ще представят свой кратък анимационен филм, който ще създадат по време на заниманията си в работилницата.

На 31 май в 12 часа авторитетното международно жури ще даде своята специална пресконференция, на която ще обяви наградените филми – за най-добра мъжка роля, най-добра женска роля, най-добър режисьор и най добър филм. Тогава ще бъде обявено кой получава отличието на Съюза на българските филмови дейци.

В 18 часа вечерта ще бъде дадено началото на церемонията по закриване фестивала, в която ще бъдат връчени наградите на отличените филми и кинотворци. След нея ще бъде прожектирана отново лентата, спечелила наградата „Златна липа“ 2023 за най-добър филм.

Прожекцията на всички филми от кинофестивала „Златната липа“ и тази година ще бъдат напълно безплатни за зрителите. 48-те филма от конкурсната и извънконкурсната програми ще се прожестирав в три зали – на Държавна опера Стара Загора, на РБ „Захарий Княжески“ и на Културен център „Стара Загора“.