Алерголози от цялата страна се събраха на конференция в Казанлък

V-та Национална конференция: пролетни алергологични дни се проведе в община Казанлък. Над 150 алерголози, членове на Българското дружество по алергология (БДА), офталмолози, дерматолози, ринолози и гост-лектори участваха във форума.

Научната програма включваше над 35 презентации и доклади, свързани с лечението и терапиите на тежката бронхиалната астма, наследствения ангиоедем, ХОББ, уртикария, лечение на ринити и фокус върху офталмологията, дерматологията и ринологията.

При откриването на форума, председателят на БДА проф. д-р Мария Стаевска  обърна внимание върху климатичните промени, които основно стимулират алергичните заболявания и алерголозите като гилдия виждат смисъл във влагането на усилия в подкрепа на по-чиста и по-здрава околна среда. Във форума беше акцентирано основно върху какво е алергологията днес и какво е мястото на алерголозите на фона на климатичните промени и все по-нездравата околна среда.

В Казанлък проф. Стаевска съобщи и още една новина за обновения сайт на Българското алергологично дружество  www.allergy-society.bg,  достъпен както за специалистите, така и за пациентите.

Алергологичните дни традиционно се провеждат два пъти годишно, през есента и пролетта, за да може професионалната общност  да разисква не само новостите в медицината, но и да дискутира  важни актуални проблеми в системата на здравеопазването.