От язовир „Копринка“ стартира контролирано изпускане на вода

От язовир „Копринка“ стартира контролирано изпускане на 67,4 куб.м./сек. вода във времето между 09,00 и 16,00 ч. на 16-ти май. Дейността бе част от пролетния годишен технически преглед на водното съоръжение и е съгласувана с месечния график на Министерството на околната среда и водите за ползване на водите на комплексните и значими язовири през месец май 2023 г..

Информация за изпускането на вода е подадена от предприятие „Язовири и каскади“, язовирен район „Копринка“ към Национална електрическа компания ЕАД.

Междувременно от ЦРОО обявиха правилата за улова на риба след падане на забраната. Разпространиха и карта за забранените и разрешени места за улов.

Риболова от Лодка ще може да се осъществява в целия язовир както на джиг, така и на тролинг. Единствената риба, която може да задържана е бяла риба и щука, като за останалите видове още важи забраната. Всеки, който наруши забраната ще бъде санкциониран с акт по ЗРА.

риболова от брега на бяла риба и щука ще може да се осъществява на целия язовир дори и в плитката част. От ЦРОО призовават да не газите в плиткото, ако не е нужно. С нагазване във водата не умишлено може да бъде стъпкан хайвера.

Риболова на сом и костур ще може да се извършва само от брега и то в разрешените Зони, които установени по време на забраната. До 01.06 по закон риболова на Сом и Костур е забранен.