Кристина Попова е 55-та Царица Роза на Казанлък

Кристина Попова от ППМГ“Никола Обрешков“ е 55-та Царица Роза на Казанлък. Нейни подгласнички станаха Нона Ангелова, също от ППМГ“Никола Обрешков“ и Дебора Маркова от СУ“Екзарх Антим I“. Изборът на високопоставеното жури измежду 23 казанлъшки абитуриентки бе направен по време на красив конкурс-спектакъл тази вечер в залата на Дома на културата „Арсенал“.

Домакинът на събитието кметът Галина Стоянова поздрави: „Долината живее, диша и става все по-красива!“, каза тя. „В тези дни ще се реят розовите градини и ще се огласят от ангелските български гласове.“, съобщи тя и представи знаменитостите от празничната програма. „В тези прекрасни дни на изложби, арт събития ще има много световни, запомнящи се срещи.“, покани Кметът на Казанлък. Тя благодари на всички дарители, спомоществователи и организатори на 120-я Празник на Казанлък. „Пролетта дойде. Семето на празниците е посято в сърцата ни – наслаждавайте им се!“, пожела Галина Стоянова.

Очарователните млади дами се представиха пред публиката в сценични облекла, с танц на огнения ПАМБОС Агапиу и неговата партньорка Елисавета Христова – специални гости на конкурса. След това дефилираха във фолклорни носии на побратимени на Казанлък градове от цял свят, изработени от  НЧ“ЖАР – 2002“ и НЧ“Пробуда“, с.Копринка. Темата за побратимяванията на Казанлък бе интересно вписана на сцената. Кандидатките за престижната титла разказваха накратко историята на сближаването на Града на розите с градове от различни точки на планетата. На финала на своето представяне претендентките за короната демонстрираха елегантна походка в официални вечерни облекла.

За първи път тази година преди началото на спектакъла момичетата се представиха за зрителите на специално дефиле във фоайето на ДК“Арсенал“.

Поп певицата, родом от Казанлък, Светла Иванова и поп-изпълнителят Дамян Попов забавляваха с музикални изпълнения присъстващите и водиха конкурса-спектакъл. Както винаги, те обявиха в последния момент състава на журито. Традиционно, в него влизат приятели, експерти и ценители на българската хубост. Под председателството на директора на Технически колеж – Казанлък към Технически университет – София проф.Ивайло Ганев, Царица Роза 2023 беше избрана от петчленно жури: Белослава Желева – Царица Роза 2022, Юлия Попова – Царица Роза 2013, Владимир Спасов – прокурист на „М+С Хидравлик“, Мениджър на годината, Жана Андонова, собственик на „АЛТА ОЙЛС“ ЕООД, водещ производител на етерични масла и флорални води у нас,  Такаюки Шинозава – съветник и заместник-ръководител на мисия в Посолството на Япония в Република България.

Тази година към младите красавици на Казанлък Кметът Галина Стоянова отправи предизвикателство да се ангажират със социално значима кауза, на което момичетата откликнаха с най-различни благородни инициативи.

По стъпките на програмата „Пътят към Короната“ кандидатките за Царица Роза бяха неотлъчно водени от инструктора по Зумба Гергана Начева, а за външния им вид се грижеше екип от коафьори, воден от казанлъчанина Стенли Нанчев. Известен с благотворителните си каузи и тази вечер той не изневери на себе си и подари бляскава корона и бижута на новата Царица Роза.

Всички красавици получиха много подаръци. Традиционно, всяко момиче получи цветя и подаръци за спомен от Кмета на Казанлък Галина Стоянова. Сред най-важните награди, дарени от спомоществователи и приятели на Града на розите, освен традиционния билет за посещение в Япония от Посолството на Япония, се отличиха билет за Шанхай, Китай за участие в международна туристическа борса на щанд на Казанлък и парична награда от 2 000 лв., осигурена от Технически университет – София.

55-то издание на конкурс-спектакъла „Избор на Царица Роза“ бе предавано на живо на голям екран на централния площад „Севтополис“ и в социалните мрежи!

Веднага след избора на Царица Роза 2023 спектакълът с огнените танци на ПАМБОС Агапиу с приказно влакче бе пренесен на площада за представяне на претендентките за короната, Царицата и нейните подгласнички пред широката публика.

С избора на Царица Роза Кристина Попова от ППМГ“Никола Обрешков“ и нейните подгласнички Нона Ангелова и Дебора Маркова в Казанлък започва вълнуващият, юбилеен 120-и Празник на розата с богата програма от културни събития. Церемонията по Коронясване на Царица Роза дава начало на кулминационните дни – 2, 3 и 4 юни 2023 г.