Спряха строителство на сграда заради археологически находки

Граждани подадоха сигнал за открити исторически находки при строителство на нова сграда в Стара Загора. За случая е уведомено Министерството на културата.

Директорът на Историческия музей, Петър Калчев, съобщи, че сигнала е подаден от четирима граждани, но музея не може да спре строежа, но за случая е уведомен, както главния архитект на Общината, така и Министерството на културата. При оглед на мястото, екпертите на музея са установили, че са засегнати антични археологически структури.

Тухлени зидове с формата на свод са открити при изкопна работа в т.нар. Военен терен в Стара Загора. Инвеститорът не е уведомил компетентните органи. Временно строителството е спряно.

“Още същия ден предприехме действия, разговарях със собственика на парцела и го уведомих, че всичко трябва да спре по процедура”, коментира директорът на Регионалния исторически музей Петър Калчев.

По процедура е уведомено Министерство на културата, от там ще бъде назначена комисия, която ще определи по-нататъшните действия и дали ще бъде наложена санкция на инвеститора.

Според него останките от сграда са вероятно от античността, а в района са документирани римски вили от времето на Августа Траяна.

 

Снимка:БНР