За трети път доброволци се събраха, за да почистят от храсти и растителност античната вила „Рустика” край язовир „Чаталка”

Целта е създаване на по-приветливо пространство и привличане на интерес към мястото, на което са намерени едни от ценните артефакти на Регионален исторически музей – Стара Загора.

До сега доброволци успяха да почистят от храсти и растителност два басейна и едно помещение в античната вила. Подобни акции се организират всеки месец. Следващата се планира през юни.

Припомняме, че вила „Рустика” беше открита през 60-те години на миналия век при разчистване на терен за строителството на язовир „Чаталка” (между селата Елхово и Кирилово), който така остава и недовършен.

При разкопките са намерени съкровища – шлем-маска, лавров венец, изработен от златни пластини, богато украсени сребърни чаши и купи, предпазно и нападателно въоръжение. Всичко е говорело, че вилата е имение на заможни аристократи от около I век. От тогава насам съкровището е било изложено в няколко експозиции на Регионалния исторически музей.

Архитектурният обект е със запазени стени, колони, фризове и украсителни архитектурни елементи, скрити от храсти и растителност, които разчистват доброволците.