Кметовете на Казанлък и Грас – обединени зад каузата за опазване на розовото масло

Кметът на Казанлък Галина Стоянова благодари на френския си колега кметът на побратимения Грас, Франция Жером Вио за сигнала за опазване на розовото масло през ноември 2022 г., предвид готвените по-рано промени в Европейската комисия за промяна на регламента и третирането му като химически продукт. Това стана по време на среща в Община Казанлък навръх празничния 24 май, т.г. „Ако трябва да благодарят на някой розопроизводителите и търговците – това сте Вие!“, бе категорична Галина Стоянова към Франсоа Вио. От своя страна, кметът на Грас изрази увереност, че опазването на розовото масло и етерично-маслените култури като натурални продукти е обща кауза и с помощта на евродепутатите от двете страни усилията им в тази посока ще продължат. Те определиха международния форум за съхраняването на статута на българското розово масло и етеричните култури като натурални продукти, който се проведе на ниво Европейска комисия и Европарламент, с участието на всички заинтересовани страни, преди дни в Казанлък като изключително постижение.

Френският кмет информира, че създадената от него Асоциация на кметове на общини с производство на етерично-маслени култури се разширява. „Вие бяхте една от първите, които се включихте!“, посочи той към Кмета на Казанлък и отбеляза, че членове на асоциацията има от Румъния, Испания, Италия, като участието е с най-различни етерични растения като масло от мента, червено мандариново масло и други.

Жан Пиер Лельо, почетен кмет на Грас сподели, че пази мили спомени от първите стъпки по сближаване на отношенията между жителите на двата града: „Имаме обща история, сходен градски облик и побратимяването е съвсем естествено и логично.“, каза той.

Филип Масе, председател на Асоциацията на парфюмерийната индустрия във Франция, една от най-старите в Европа, запозна Кметът Галина Стоянова и председателя на Общински съвет – Казанлък с образователна програма в тази сфера за младите хора от цял свят. В рамките на година и половина заинтересовани от развитието си в тази област младежи гостуват на френския град и преминават специално обучение. „Идвал съм три пъти в България, първият път беше преди 25 години, но и сега, всички фирми за розопроизводство, които посетих са впечатляващи!“, отбеляза Масе.

С размяна на подаръци участниците в срещата се обединиха около становището, че контактите между Казанлък и Грас ще продължат да се развиват и задълбочават във взаимен интерес.