Гросмайстор Борис Чаталбашев спечели Купа „Траяна“ в Стара Загора

На 20 и 21 май в зала Христо Танев в парк-хотел Стара Загора се изигра Деветият международен шахматен турнир „Купа Траяна“, валиден за световната ранглиста.

В оспорваното състезание се включиха 72 състезатели от 20 клуба от страната и чужбина, като две трети от участниците бяха деца, юноши и девойки.

Победител и носител на Купа Траяна 2023 е гросмайстор Борис Чаталбашев – четирикратен шампион на България за мъже, а тази година шампион и на Дания. Втори завърши фм Никола Кънов (Елит, Сф), трети гм Вячеслав Тиличеев.

При децата и младежите до 18 г. носител на малката Купа „Траяна“ стана Николай Желев (Бургас 64).

Ето и победителите в отделните възрасти:

– до 8 г. – Атанас Тасков (Пловдив),

– до 10 г. – Ханко Кръстев (Сините Камъни),

– до 12 г. – Алекс Енев (Етър),

– до 14 г. – Мартин Кънчев (Етър),

– ветерани – мм Сашо Николов (ЦСКА).

От домакините от шах клуб „Траяна“ най-добре се представиха Петър Влаев (10), София Михова (10), Радмил Георгиев (14) и Николай Радулов (18). Ветераните ни също бяха на ниво: мс Румен Костадинов е втори, а Костадин Костадинов трети в група S65+.

За първи път тази година организаторите на турнира от шахматен клуб „Траяна 2011“ позволиха достъп до игралната зала на зрители. Турнирът се проведе в просторната зала „Христо Танев“ на Парк-Хотел „Стара Загора“ и позволи това да се случи. „Това е почти революционно нововъведение за шах турнирите у нас, благодарение на което родители и придружители спокойно можеха да наблюдават партиите на своите деца. Надявам се да ни последват колегите – организатори от цялата страна, или поне там където залите за игра позволяват това“, коментира председателят на клуба Боян Тонков.

Друго характерно за турнира Купа „Траяна“ е, че при равен брой точки вторият тай-брейк показател за крайното класиране е броят победи. Това насърчава безкомпромисната борба зад шахматната дъска и намалява броя на равните срещи.

От всички изиграни 245 партии само 16 завършиха реми! А ако извадим срещите от четвъртия и седмия кръг, които бяха в края на двата дни (когато настъпва умора при по-възрастните състезатели), то в останалите пет кръга имаше само 5 ремита от 175 партии, своеобразен рекорд за шах състезания, допълни Тонков.