Ползотворни срещи в побратимените на Казанлък градове

Днес Кметът Галина Стоянова и председателят на Общински съвет – Казанлък Николай Златанов се срещнаха с делегации от Казанлък, гостували наскоро в побратимени градове. Представителите на Общински съвет – Казанлък и ръководството на Общината споделиха прекрасни впечатления от посрещането им в чужбина.

По случай Фестивалът на розата, 19 – 22 май 2023 г., в Сеул, Корея топло посрещната бе делегация от Града на розите. Те определиха като „възхитителни“ приятелите от многомилионен Сеул, побратимения район Джунгнанг-гу, Сеул Метрополитен с население от близо половин милион души. Делегацията от Казанлък бе приета от кмета Уанг Лиу. „Изключително добра организация! Държава на иновациите, но и на дисциплината, с много добронамереност към нас.“, коментираха представителите на Казанлък видяното в Сеул. Много аплодисменти е спечелило представянето на самодейния фолклорен ансамбъл, воден от Ренета Стойкова, който е поздравил с букет от различни фолклорни региони корейската публика. „Нашата култура отваря отношенията с нациите, тя е истинският посланик на българските традиции!“, коментираха участниците в посещението. Най-често са звучали корейските думи за благодарност „Хамсамеда“ и за обич, която се показва и със жест „Сара ней“.

Официална делегация от Казанлък гостува и в живописния Кацаго Сан Мартино в Италия за Фестивала на цветята „Франчиакорта ин фиоре“, 20 – 22 май 2023 г. Те бяха посрещнати от кмета Фабрицио Скури и ръководството на Общинския съвет. Шествието в побратимения италиански град преминава по различен начин и е станало повод за обмяна на опит. „Шестте малки градчета около старинния замък, където се провеждат тържествата, са в постоянна конкуренция и съревнование за празника.“, коментираха гостувалите в Кацаго Сан Мартино. Празникът включва и голямо изложение на цветя.

Делегация от Казанлък се включи и в Пролетната конференция на мрежа за сътрудничество на европейските средноголеми градове. Форумът се проведе в Санкт Пьолтен, Австрия от 15 до 17 май 2023 г. Представителите на различни градове в Европа са обменили опит главно в сферата на екологията, новите технологии и реализирани проекти със средства, осигурени по Плана за възстановяване и развитие.

Галина Стоянова благодари за представянето и полезните неща, които участниците в срещата споделиха. „Казанлък е отворен за Европа, отдавна, още преди 40 години, когато е побратимен с италианския Кремона, но е много важна посоката, в която ще се развият контактите в Азия!“, посочи тя. „Тук все повече създаваме общност, с фокус – обичта към Казанлък. Много искам да запазим тези ценности на единство, взаимодействие и обич!“, пожела Кметът на Казанлък.