Празник на розата в Гурково

Розобер е. Всяка година в края на май и началото на юни в Долината на розите започва брането на розовия цвят, съпроводено от вековни културни и празнични традиции. Българската маслодайна роза е един от символите на родината ни, а българското розово масло е познато по цял свят. Първи Празника на розата отбелязаха в Гурково.

Преди да отмине вятърът, оттатък Балкана или се ширне на изток по пътя към морето, той се спира, за да поеме дъх, улисан и запленен от бликащата хубост на един край без да иска се заиграва. Прокадва се из пъстрата долина, слуша и запомня неповторими истории, за да разказва надалеч за прелестите на това докоснато от Бога място. Събуждащо се от полъха на розовите цветове и заспиващо от шепота на лавандуловата омая. Край градящ своето настояще и бъдеще върху основите на древно минало и изграждащо се бъдеще. Край, в който всеки е ДОБРЕ ДОШЪЛ.

И именно с Добре дошъл Гурково посрещна своите гости на Празника на розата. Розоберачи в народни носии, групи за автентичен фолкло и танцови състави огласиха розовите градини. В плодородните розови градини те приканиха гостите да наберат от цветето на боговете – маслодайната роза.

По този начин Гурково показа уважение и признателност към труда на хората, който работят в този важен сектор от икономиката на общината.