Право на спешна помощ

Обаждайки се на 112, пращат линейка не от държавната болница, а от частно здравно заведение. За това сигнализираха потребители в социалните мрежи. Това е в нарушение на утвърдена за целта транспортна карта.

Според граждани част от спешните пациенти се транспортират към отдалечени болници, изследват се, след което се им се изисква плащане и се насочват към УМБАЛ “Проф д-р Стоян Киркович “. Съгласно утвърдената транспортната карта, всеки пациент трянспортиран с “линейка” и екип на ЦСМП от Община Чирпан; Община Братя Даскалови; Община Раднево; Община Гълъбово; Община Опан; гр. Стара Загора кв” Кольо Ганчев”, за всички улици и квартали от цялата западна част на града  до ул “Отец Паисий” следва да е настанен за преглед в УМБАЛ ” Проф д-р Стоян Киркович “.

Всеки пациент транспортиран с екип на ЦСМП попада в обхвата на Наредбата за оказване на спешна медицинска помощ и до изясняване на неговото състояние ПРЕГЛЕДЪТ и НЕОБХОДИМИТЕ ИЗСЛЕДВАНИЯ СА БЕЗПЛАТНИ.

Спешната медицинска помощ и раждането са единствените медицински услуги, за предоставянето на които няма значение здравноосигурителния статус на пациента.

Всеки гражданин има право, при нужда, да му бъде оказана безплатно спешна медицинска помощ (СМП). Най-често се осъществява от центровете за спешна медицинска помощ, които изпращат линейка с медицински екип на мястото на повикване. Пациентът може да бъде транспортиран до самия спешен център/негов филиал или до болница. Ако пациентът реши да не чака линейка и има възможност за по-бърз личен транспорт, може да отиде на място във всяка болница, в която има спешено портал, където лекарите ще направят преценка за неговото състояние. В спешните портали на държавните и на общинските болници се осъществяват безплатни прегледи и изследвания, които трябва да покажат има ли неотложна нужда от болнично лечение. Те не се заплащат от пациента. Ако се налага хоспитализация, лечението на пациента се заплаща по съответната клинична пътека.

Транспортно време от началото на спешния първичен транспорт до пристигането в болницата обаче не е нормативно определено.

Въпреки нагласата и очакванията на пациента и/или неговите близки, че спешния екип ще го транспортира до най-близката болница, изборът за лечебното заведение се прави въз основа на предварително изготвен болничен транспортен план и след преценка на очакваното транспортно време и маршрут до болницата, както и степента на спешност, оценена по медицински триажни критерии. Конкретната нужда от спешни медицински действия в болнични условия е основната предпоставка, която насочва спешния екип към приемно лечебно заведение с най-подходящата за тази нужда компетентност. Спешният екип може да не спази разписания болничен транспортен план и да пропусне настаняване в най-близката болница, в случай, че състоянието и нуждите на спешния пациент изискват настаняване в друго лечебно заведение с по-висока компетентност в условията на съобразен транспортен риск и транспортно време.

При осъществяването на първичен спешен транспорт до приемната болница, пациентът/неговият законен представител следва да бъде информиран, че ще бъде транспортиран до най-близкото лечебно заведение за болнична помощ, в което може да му бъде оказана необходимата медицинска помощ в зависимост от неговото състояние и поставената диагноза. По изключение, спешен пациент може да бъде транспортиран без да е информиран за това, когато непосредствено е застрашен живота му или физическото и/или психичното му състояние, което не позволява той да получи тази информация.