Ще изчезнат ли парите в брой у нас

Постове във Фейсбук и публикации в различни сайтове споделяни и коментирани десетки и стотици пъти твърдят, че държави като България, Гърция, Португалия и други са във фаза “проучване”, като банковия сектор и инфраструктурата постепенно се подготвят за въвеждането на нова дигитална валута и за премахването на парите в брой.

Официална позиция на Министерството на финансите потвърждава, че редица централни банки обмислят или разработват проекти за дигитални национални валути, т.нар. дигитални валути на централните банки , основно предназначени към потребителите. Основният им принцип е да бъдат допълващи, но не и заместващи парите в брой, което ще предостави още една възможност за избор при плащане. От финансовото ведомство посочват, че над 100 държави понастоящем изследват възможността за издаване на дигитална валута , като няколко централни банки вече са стартирали проекти.

В позицията на финансовото министерство се обяснява, че Европейската централна банка (EЦБ) и Еврогрупата също са започнали дискусии за проучване на възможността за издаване на дигитално (цифрово) евро.  Няколко са важните аспекти – проектът да бъде общоевропейски, дигиталното евро да допълва, а не да замества еврото в брой, да се гарантира поверителността на потребителите при използването на дигитално евро, както и финансовата стабилност в еврозоната. Друго предизвикателство е достъпността на проекта- той да осигурява достъпност от всеки гражданин в еврозоната и приемане навсякъде в нея.

За целта са необходими законодателни мерки, посочват още от Министерството на финансите и уточняват, че към момента проектът се намира в проучвателна фаза.

Етикети:, ,