Възможности за финансиране на зоологическите градини

Директорът на зоопарка в Стара Загора участва в среща във връзка с възможностите за финансиране на зоологическите градини чрез Оперативна програма Околна среда  2021-2027г.

Програма „Околна среда” за периода 2021- 2027 година е одобрена на 7 октомври 2022 година, а общият ѝ бюджет е над 3,5 милиарда лева. В следващия програмен период ще се съсредоточим върху надграждането на резултатите от предишен програмен период, като приоритетите в нея са отново води, отпадъци, биологично разнообразие, изменение на климата. Около 700 милиона лева от планираната подкрепа ще бъдат насочени към Югозападния район на планиране, а останалите средства – към по-слабо развитите пет региона в страната, за да се намалят неравенствата в развитието на регионите.

Предвидена е и подкрепа за осигуряване на условия за опазване на застрашени видове извън естествената им среда – подкрепа за зоопаркове, приоритетно за опазване на местни видове чрез надграждане и модернизиране на съоръженията и осигуряване на оборудване, включително за подпомагане изпълнението на програми за реинтродукция на застрашени и защитени видове