МОСВ: В България е забранено отглеждането и търговията с диви котки

В България е забранено да се внасят, придобиват, продават, притежават и отглеждат екземпляри на диви котки и от разред примати. Това припомнят от експертите от Дирекция “Национална служба за защита на природата” (НСЗП) в Министерството на околната среда и водите (МОСВ). Съобщението е във връзка със случая по сигнала за изгубено животно. Изключения от тези забрани в Закона за защита на животните се допускат само за зоологически градини и спасителни центрове. Лицата, които отглеждат незаконно посочените животни, се наказват с глоба от 1000 до 2000 лв., а при повторно нарушение – от 2000 до 3000 лв. Животните подлежат на конфискация. Според закона видовете сервал, каракал и рис са диви котки и вносът, придобиването, продажбата, притежанието и отглеждането им са категорично забранени.

Отглеждането на екзотични породи котки, каквито са савана (хибрид между сервал и домашна котка), чаузи (хибрид между домашна котка и блатен рис/тръстикова котка) и бенгалска котка (хибрид между домашна котка и далекоизточна/леопардова котка) към момента са позволени за отглеждане в България, тъй като са международно признати породи и не се класифицират като диви.

В някои страни обаче отглеждането на тези хибриди също е забранено. Например в някои щати в САЩ отглеждането на савана е забранено, а в Нидерландия от 01.01.2024 г. ще влезе забрана за сервали и савана котки да бъдат отглеждани като домашни любимци.

Причините за тези ограничения са свързани както с осигуряване безопасността на гражданите, така и с гарантиране на защитата и хуманното отношение към животните. При приматите например е характерно високо ниво на социалност и необходимост от принадлежност към група от себеподобни. Отглеждането им като домашни любимци често води до развиване на агресивно поведение, боледуване, лошо физическо състояние, особено след достигане на полова зрялост, именно поради липса на съответната среда от себеподобни.

Дивите коти са сред съвършените хищници – имат необходимост от голяма територия, много движение, инстинктите им са много силни, трудно се опитомяват и също може да развият агресивно поведение, лошо физическо състояние, боледуване и др. заради неподходящи условия за отглеждането им.

В МОСВ няма данни за нелегален внос на диви котки от развъдници, но министерството няма правомощия да упражнява директен контрол при преминаване на животни през граница. На граничните пунктове има ветеринарни лекари, които контролират потока на животни.

В интернет пространството са налични множество обяви за продажба на сервали, каракали, оцелоти и други диви котки, но при проверките се установява, че обявите са предимно от чужбина. За екзотични животни, позволени за отглеждане в страната, законодателството предвижда задължителна регистрация. Тя се извършва в съответните регионални инспекции по околна среда и води. В зависимост от вида на животното, регистрацията може да бъде по Закона за биологичното разнообразие, ако видът попада в приложенията на Конвенцията по международна търговия със застрашени видове от дивата фауна и флора (CITES), или по Закона за защита на животните – ако видовете са диви, но не попадат в приложенията на CITES. Информация може да бъде предоставена и от съответната регионална инспекция по околната среда и водите.

 

Снимка: Burgasnews