Полякът Матеуш Грабис спечели втория етап от колоездачната обиколката на България

Полякът Матеуш Грабис от отбора на Востер спечели втория етап от 70-ото издание на Колоездачната обиколка на България – 108,3 километра от Троян до Казанлък. Наградата му бе връчена от кметът на Казанлък Галина Стоянова.

Грабис стигна до успеха, след като надделя във финалния спринт над чеха Михал Шуран от ЕйТиТи Инвестмънтс, който обаче се оказа новият лидер в генералното класиране.

Етапът включваше преминаване на най-тежката височина в тазгодишната обиколка – Шипка от страната на Габрово – и именно това изкачване реши до голяма степен първите две места в крайното класиране.

Останалата част от основната група финишира на 48 секунди след победителя Грабис. В нея бяха и българите Йордан Петров (22-ри), Мартин Папанов (24-ти), Преслава Балабанов (31-ви), Габриел Грозев (32-ри) и Мартин Маринов (34-ти).

С второто си място Шуран взе „жълтата фланелка“ на лидер в генералното класиране от съотборника си и сънародник Томаш Якоубек. Шуран има преднина от 33 секунди пред Якоубек и 35 секунди пред словака Лукаш Кубиш от Дукла Банска Бистрица.

„Зеленото трико“ за най-активен състезател остава на гърба на унгареца Жолт Ищлщекер, който бе много активен и при двете спринтови премии в началото на днешния етап. Шуран пък поведе и в класирането при катерачите, което носи „бялата фланелка на червени точки“.

Швейцарът Лука Йени от Едюкейшън Фърст остава на първо място в класирането за „бялата фланелка“ за най-добър състезател до 23 години.

Най-дългият етап от Обиколката на България тази година – 180 километра от започна именно от Казанлък до Бургас. Той е особено подходящ за спринтьорите и някой от тях да спечели етапната победа. Стартът на етапа бе даден от председателят на Общински съвет- Казанлък Николай Златанов в 12:55 ч. в Казанлък, а финалът ще бъде в Бургас в 17:00 ч.