2-ра Тунджанска механизирана бригада отбелязва тържествено 25 години от създаването си

С богата програма 2-ра Тунджанска механизирана бригада ще отбележи своя празник – 25 години от създаването си. Мероприятията ще се проведат на 1-ви септември – петък, на площада пред Община Стара Загора.

В 11.00 часа ще започне тържественото строяване и награждаване на военнослужещи и цивилни служители от състава на бригадата.

От 11.15 часа, молебен за здраве ще отслужи Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан.

В 12.30 часа ще започне концерт на Представителния ансамбъл на Въоръжените сили.

От 19.00 часа, музикален поздрав по повод 25-годишнината ще отправят Военният духов оркестър на 2-ра Тунджанска механизирана бригада и популярната изпълнителка Михаела Филева.

На празненството по повод годишнината са поканени Президентът на Република България, Министърът на отбраната на Република България, Началникът на отбраната, Негово Високопреосвещенство Старозагорски митрополит Киприан, Областният управител на област Стара Загора и кметовете на общините Стара Загора, Хасково, Ямбол и Плевен, Командирът на Сухопътни войски, командири на формирования от БА, офицери и сержанти от запаса и резерва, представители на държавни институции и органи на местната власт.

2-ра  Тунджанска механизирана бригада е горд наследник на бойната слава и традиции на 8-ма пехотна Тунджанска дивизия, създадена с указ №88/30.12.1903 г. на княз Фердинанд.

8-ма пехотна Тунджанска дивизия взема активно участие в Балканската, Междусъюзническата, Първата и Втората световни войни.

След реорганизацията на 2-ра мотострелкова дивизия, бригадата става продължител на бойните традиции на Втора, Седма и Седемнадесета мотострелкови дивизии.

За опазване историческото наследство и продължаване на бойните традиции на българската войска с министерска заповед №ОХ-857/19.11.1998 г. на бригадата е присвоено наименованието „Тунджанска”, а със заповед №ОХ-537/04.07.2001г. ѝ е връчено бойно знаме.

В сегашния си вид бригадата функционира от 2012 година. Дислоцирана е в четири гарнизона, които са административни центрове на областите Стара Загора, Ямбол, Хасково и Плевен.

Девизът на военнослужещите от 2-ра  Тунджанска механизирана бригада е  „Решителност и чест”.