Трупата на Драматичен театър „Гео Милев”открива новия сезон с последната си премиера – „Българският модел” на режисьора Невена Митева

За първи път на закрита сцена трупата на Драматичен театър „Гео Милев” ще представи на  11 септември, от 19.00 часа, в Културен център Стара Загора спектакъла „Българският модел” – една модерна интерпретация, на режисьора Невена Митева, на култовия текст на Станислав Стратиев за българската мечта.

Сюжетите, създадени преди близо три десетилетия, са претворени на сцената по неподражаем начин и извън обичайните очаквания на зрителите за комедия, но звучат актуално.

Изключително въздействаща сценография на Величка Джамбазова – истинска картина от светлини и отражения, необичайни костюми – инсталации, оригиналният ритъм на композитора Евгени Господинов, в който са вплетени и химна на ЕС и фолклорни мотиви, задъханите танци от авторската хореография на проф. Петя Цветкова, дават модерна визия на „Българският модел”.

Енергията на спектакъла идва от страстта и отдадеността, с която всички млади актьори, които обновиха трупата, в началото на миналия сезон, създадоха по нов начин популярните роли.

Режисьорският прочит на Невена Митева, който извежда смело и дръзко историята от годините на демократичните промени до днес някак си ни кара да се замислим за българската мечта – вчера, днес и утре. Противопоставянето между стари и млади, между бивши партийци и съвременни демократи, между бедни и богати, описано от Станислав Стратиев,  намира интересен контрапункт в поезията на Христо Ботев.

„Онова, което и до днес ни кара да се смеем през сълзи и да се вълнуваме “гневно”, както казваше Стратиев, са някои негови мисли, които са като сентенции за народопсихологията на българина”, изтъква режисьорът на „Българският модел” Невена Митева.

 

 

Благодарим на колегите, отразяващи  дейността на Драматичен театър „Гео Милев”,  за доброжелателното търпение и внимание.

До нови срещи, през новия сезон, в залата на Културен център Стара Загора!