Деветият международен конкурс по оперно дирижиране BLUE DANUBE 14-21 септември, Стара Загора 2023

От 14 до 21 септември 2023 г. Държавна опера-Стара Загора е домакин на деветото издание на Международния конкурс по оперно дирижиране BLUE DANUBE. Целта на събитието е да се подпомогнат млади музиканти от различни страни, като им се даде шанс за изяви през следващите две години в различни оперни театри и оркестри.

Съгласно статута на конкурса най-добре представилите се участници получават покана за гастрол в Националната опера Клуж-Напока и Опера Брашов, Румъния /през сезон 2024 – 2025 г./, Държавната филхармония Търгу Муреш, Румъния (оперна гала) през сезон 2025 – 2026 г., Държавна опера-Стара Загора, България (два ангажимента), възможност за ангажимент със Симфоничния оркестър на Станислав Биницки, Белград, Сърбия, гостуване за дирижиране на оперен спектакъл на сцената на Сръбския национален оперен театър в Нови Сад. Носителите на награди дирижират гала представлението на операта „Тоска” на сцената на Старозагорската опера при закриване на конкурса на 21 септември.

Конкурсът се провежда за девети път и за втори път в Стара Загора.

В Деветия международен конкурс по оперно дирижиране Blue Danube участват 26 диригенти от над 15 националности. Авторитетно жури ще оценява кандидатите в три тура. В оценяването на кандидатите участва и оркестърът на Държавна опера-Стара Загора. Всички претенденти за награди се явяват анонимно – под номера, определени от предварително изтеглен жребий.

Тази година журито на конкурса е в състав: Председател на журито е Елена Казела оперен и симфоничен диригент /Италия/, членове – диригентите Лари Мюлънт /САЩ и Словакия/, Кончета Анастаси /Италия/, Кристиан Санду /Румъния/, Гергели Кеселяк /Унгария/ и проф.Ивайло Кринчев, главен диригент на Държавна опера-Стара Загора. В програмата на конкурса са включени оперните спектакли  „Вълшебната флейта” от В.А.Моцарт,  „Риголето” от Верди, „Тоска” от Пучини с участието на солисти, хор и оркестър на Държавна опера-Стара Загора.

Първият тур ще се проведе от 14 до 16 септември с начален час 10.00 часа. Регламентът включва оценяване на всички участници, на които се дава възможност да дирижират репетиции на съответните оперни заглавия. На 16 септември след края на регламентираното конкурсно време ще бъдат обявени допуснатите участници във втори тур. Втори тур ще се проведе от 17 до 19 септември. Ще бъдат допуснати 12 диригенти. Класираните диригенти за Трети тур ще бъдат обявени на 19 септември след редовното конкурсно време. До трети тур ще бъдат допуснати 4 диригента, третият тур започва на 20 септември с две генерални репетиции на спектакъла на операта „Тоска” – от 10.00 до 13.45 и от 18.00 до 21.45, в които финалистите дирижират по едно действие.  Победителите ще бъдат обявени след края на вечерната генерална репетиция.

Церемонията по награждаването е на 21 септември, от 19.00 часа, след което победителите /Първа, втора и трета награда/ ще дирижират спектакъла на операта „Тоска” на сцената на Държавна опера-Стара Загора с участието на солистите Русалина Мочукова, Борис Тасков, Александър Крунев и др., оркестър и хор на Държавна опера-Стара Загора.

Билети за Церемонията по награждаването и гала спектакълът на операта „Тоска” могат да бъдат закупени онлайн и на касата на Старозагорската опера.