Орязват три пъти проекта за батерии край Стара Загора

Проектът за гигантски парк за батерии край Стара Загора, както и завод за производството на такива батерии, който бе една от основните политики, вкарани в Националния план за възстановяване и устойчивост от кабинета “Петков” през миналата година, остава заложен в Плана за Възстановяване и Устойчивост , но мащабите ще бъдат намалени с 3 пъти спрямо първоначално планираните. Това заяви министър-председателят Николай Денков.

По думите на премиера вече са готови новите планове за справедлив преход, които съдържателно се различават от тези, изготвени от служебното правителство, а сега предстои трудната част – да се започнат разговорите с местните хора и синдикатите, които да бъдат убедени, че именно чрез зеления преход може да се даде бъдеще на въглищните региони. Самите централи, чисто икономически, категоричен е Денков, няма как да просъществуват в средносрочен план.

“Над 1,4 млрд. лева се отпускат само за справедливия преход за тези региони. В началото видяхме една естествена реакция, която сме виждали години поред – “не пипайте централите и всичко ще е наред”. Не, нищо не е наред, защото централите няма да оцелеят по чисто икономически принцип”.

Въпросните пари ще се инвестират в индустриални зони, водородни технологии и не на последно място – заводът за батерии и батерийният парк край Стара Загора. “Когато ни се обясняваше, как този проект е илюзия и нямам как да стане и служебното правителство прекъсна разговорите с фирмата, която щеше да достави батериите, същата тази фирма преди няколко седмици избра да инвестира в Румъния. Продължаваме търсенето, не сме се отказали от проекта. Промяната е в мащаба, намалението е около 3 пъти като мощности”, каза Денков.