Национален протест на зърнопроизводителите

Земеделци и зърнопроизводители от Старозагорско блокираха пътищата днес в подкрепа на масовия национален протест. Митингът им застава срещу правителственото решение да се свали забраната за внос на зърно от Украйна. Освен зърнопроизводителите, в протеста се включват и  животновъди, пчелари, производители на плодове и зеленчуци.

Производители настояват за удължаване на срока за забраната за внос на украинско зърно, незабавно изплащане на компенсациите заради войната в Украйна, незабавно изплащане на държавната помощ на земеделските производители със 100 % пропаднали площи. Сред исканията им попада и преизчисляване на държавната помощ за земеделци, животновъди и пчелари и облекчаване на условията, свързани с Общата селскостопанска политика.

Напрежение беляза днешния протест в Стара Загора, тъй като протестиращи от Нова Загора бяха спрени от Полицията в източния край на града и им бе съставен предупредителен протокол.

Ефективните протестни действия продължават до изпълнението на всички искания, а във вторник ще се преместят пред Министерския съвет, предупредиха земеделците.