ЕК потвърди, че е получила от България плановете

Европейската комисия потвърди, че е получила от България плановете, свързани със справедливия преход към чиста икономика. Говорител на комисията уточни, че в срок до четири месеца може да се очаква оценка на българските предложения.

Изпратените от България планове са получени на 30 септември. ЕК има срок от общо четири месеца, за да се произнесе. В първите два месеца комисията може да представи бележки, а в следващите два – да реши дали одобрява направените предложения.

Ще преценим доколко плановете съдържат всичко необходимо, очертаните цели и начините, които се предвиждат за подкрепа на засегнатите региони, преминаващи към по-чиста икономика. На тази основа ще преценим дали да одобрим плановете. Не мога да кажа какви суми са предвидени за отделните дейности, залегнали в плана, каза говорителят на комисията
В съобщение и се отбелязва, че искането на България за промени се основава на необходимостта да се вземе предвид намаляването на максималната разпределена безвъзмездна помощ по механизма за възстановяване и устойчивост на икономиката от пандемията от 6,27 милиарда евро на 5,69 милиарда евро. Комисията отбелязва, че намаляването на сумата бе свързано с по-добрия икономически резултат на България през 2020 г. и 2021 г. от първоначално предвидения.
Предложеното от България изменение на плана засяга 17 инвестиции, включени в първоначалния план. Някои от тези инвестиции са намалени, например свързаните с енергийната ефективност на обществените сгради, националната инфраструктура за съхранение на ток от възобновяеми източници и обновяването на болници. От плана са премахнати три инвестиции в подкрепа на цифровизацията на дружеството “Български пощи”, изграждането на транспортен терминал в Русе и цифровизацията на управлението и ефективното използване на водите. Ако ЕК прецени, ще предложи измененията в плана за одобрение от Съвета на ЕС. Държавите от ЕС ще разполагат с до четири седмици, за да одобрят оценката на комисията, се уточнява в съобщението.

Област Стара Загора е определена като най-засегната от прехода, тъй като четирите въглищни топлоелектроцентрали (ТЕЦ) и мини са разположени на територията на областта. По отношение на потенциално засегнатите работни места, регионът също се очертава като най-засегнат. Водещата позиция на областта по брутната добавена стойност се дължи на енергийния комплекс “Марица Изток”, което показва структурната роля на въгледобивната промишленост в икономиката на областта.