Създава се нова социална услуга ”Дневен център за подкрепа на деца с увреждания и техните семейства”

Община Казанлък проявява висока активност в сферата на социалната политика като предоставя мрежа от разнообразни социални услуги, които реализират широк спектър от дейности с цел гарантиране на социална защита и интеграция на най- уязвимите групи хора. Политиката  на Община Казанлък е насочена към подобряване качеството на живот, създаване на благоприятни условия за реализация и равен шанс за развитие на всички жители. Водена от съпричастност към проблемите и нуждите на хората в неравностойно положение, усърдно проучва и анализира необходимостта от разширяване дейността на съществуващите социални услуги или от разкриването на нови такива.

Социалната услуга „Дневен център за подкрепа на деца и младежи с тежки множествени увреждания и техните семейства“ в гр. Казанлък, кв. „Васил Левски“, бе разкрита на 01.11.2021 г. в изпълнение на проект „Дневен център за деца с тежки множествени увреждания в град Казанлък“, финансиран по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020, по процедура „Продължаваща подкрепа за деинституционализация на децата и младежите

– Етап 2 – предоставяне на социални и интегрирани здравно-социални услуги за деца и семейства“ с определен капацитет 30 места за дневна грижа и 60 консултативна.Съгласно заложените дейности по горепосочения проект, услугата се предоставя за срок от 25 месеца и същата следва да приключи на 10.11.2023 г.

С изпълнението на проекта, дневният център се утвърди като висококачествена и търсена услуга за подкрепа на деца с тежки множествени увреждания, както и техните семейства. Специализираната среда, в която се реализира социалната услуга предоставя възможност за социална подкрепа, за социално включване на потребителите, участие в разнообразни дейности според техните интереси и ресурс  и общуване за подобряване качеството на живота им.

Във връзка с необходимостта от продължаване предоставянето на социалната услуга извън рамките на проекта, Община Казанлък Създава като делегирана от държавата дейност нова социална услуга „Дневен център за подкрепа на деца с увреждания и техните семейства“, гр. Казанлък, с държавно финансиране считано от 11.11.2023 г.