До края на годината приемат заявления за безплатна подмяна на отоплителни уреди на твърдо гориво с котли на пелети и газ или климатици по програма LIFE

До 31 декември е отворено кандидатстването по основната фаза на схемата за преход към алтернативни форми на отопление по Интегриран проект „Българските общини работят заедно за подобряване на качеството на атмосферния въздух”, финансиран по Програма LIFE на Европейския съюз. Главната цел на проекта е да бъде намалено количеството на фини прахови частици (ФПЧ) – основен проблем на качеството на въздуха в България. Замърсяването на въздуха с ФПЧ най-често е резултат от използването на твърдо гориво за битово  отопление през зимата, съчетано с емисиите на вредни вещества от автомобилния транспорт. Възможността, която дава програмата, е подмяна на отоплителен уред на твърдо гориво с такъв на пелети, газ или климатик.

Всеки от одобрените кандидати за участие в Основната фаза получава безвъзмездно доставката, пренасянето до мястото на монтажа и самия монтаж на новото отоплително оборудване в жилището, както и необходимите елементи за подвързването и свързването му с изградената предварително вътрешна отоплителна инсталация, в случай че уредът е с водна риза. Също така – гаранционен сервиз в рамките на гаранционния срок, годишна профилактика – еднократно в периода след първия отоплителен сезон. Безвъзмездно е и транспортирането и предаването за рециклиране на отоплително оборудване, работещо на дърва и/или въглища. Ангажимент на одобрения кандидат са демонтажът и изнасянето на старото устройство от жилището до входа на жилищната сграда.

Образците на Формуляр за кандидатстване и на декларациите могат да се намерят в сайта на Община Стара Загора – https://www.starazagora.bg/bg/integriran-proekt-balgarskite-obshtini-rabotyat-zaedno-za-podobryavane-na-kachestvoto-na-atmosferniya-vazduh-dokumenti-za-kandidatstvane

Кандидатите могат да подадат документи всеки работен ден от 9.00 часа до 17.00 часа в Центъра за прием на документите: гр. Стара Загора, бул. „Цар Симеон Велики” 107, партер.

Желаещите могат да задават въпроси на тел. 042/ 614 600 и по електронен път на следния адрес: m.g.georgieva@starazagora.bg.