След 1 януари 2024 г, спира продажбата на електронни цигари

След 1 януари 2024 г, спира продажбата на електронни цигари и такива с нагряване с аромати (вейпове). Това предвиждат промени в Закона за тютюна и тютюневите изделия, внесени за гласуване в Народното събрание.

Забраната ще е валидна и за продажба на електронни цигари с характерни вкусово-ароматни качества и съдържащи овкусители.

Още през 2009 г. Агенцията по контрол на храните и лекарствата забрани ароматите в обикновените цигари като остави само ментола. Причина за това са резултатите от редица проучвания, които доказаха, че тогава когато гори тютюна и има ароматизатори в него, се отделят фталати. А фталатите са изключително токсични за организма.
Електронните устройства, които съдържаха аромати не бяха под общата регулация на ЕС. Това се случаи през 2022 г. И от 23 октомври 2023 г., т.е. след няколко дни вече и ние влизаме в тази обща регулация за контрол на тютюневите изделия с аромати и предимно тези електронни нагреваеми устройства. От 23 октомври ние вече ще подлежим на санкции, ако не спазваме въведените правила в Евросъюза, затова Министерство на здравеопазването внесе тези законови промени за премахване на устройствата с ароматизатори, независимо дали са нагреваеми тютюни или вейпове. Предстои гледането им в Народното събрание.

Ефектът е сходен при пасивно пушене на електронни и конвенционални цигари. Това е така, защото летливите вещества в конвенционалната и електронната цигара са едни същи, доказва  австралийско проучване. Това означава, че те вредят по един и същи начин, макари в по-малка концентрация. В бездимната цигара никотинът е 84% от конвенционалната цигара.
Токсичните вещества не се филтрират и при пушенето на наргиле, при което димът преминава през вода. Това е доказано от експериментални проучвания, казват специалистите.

 

Снимка:OFFNews