БАБХ: Протоколите от изследването на български овчи сирена и кашкавали са непълни

От Агенцията по храните обявиха, че протоколите от изследването на български овчи сирена и кашкавали на Сдружението “За достъпна и качествена храна” не са пълни. От млекопреработвателния бранш заявиха, че заради тези изследвания продажбите им са силно намалели и че срещу млечния бранш се води война.

Преди малко повече от месец излезе информация за качеството на млечните продукти, в частност овчите кашкавали и сирена, че в над 90 процента от взетите проби има отклонения от състава. На практика според изследването от 10 проби само в една има наличие единствено на овче мляко.

От Агенцията по храните посочиха по повод на проведеното изследване, че млечните продукти са закупени от сдружението през юни, изследванията са направени през август, а резултатите са изнесени месец по-късно, без да се уточняват фирмите. В момента се извършват проверки в млекопреработвателните предприятия, взети са проби по официален контрол, които са изпратени в акредитирана лаборатория по метода за официален контрол и се оакват резултатите. Те трябва да са готови до края на месеца.

Ако се окаже, че млякото е различно от това, отбелязано на етикета, ще бъдат предприети мерки по изтегляне на партидите, ще бъде преетикетирано и ще бъдат поставени под засилен контрол отново предприятията. Ако резултатите са добри, няма да има последствия за преработвателите.

 

Снимка: БНТ