По повод деня на българската община – среща с постиженията на пещерното спасяване

По повод Деня на българската община, пред сградата на Община Казанлък членове на ,,Пещерно спасяване“, сред които и участници в спасителната акция в турската пещера Морджа ще представят за всички граждани на община Казанлък детайли от своята изключително специфична работа.

На 13.10.2023г., петък, от 10.00ч. ще бъде открита изложба с фотоси, които разказват за работата на спасителите по време на разрухата в турските градове, вследствие на силните земетресения през месец февруари тази година, както и от спасителната акция в пещера Морджа, Турция през септември т.г. Казанлъшки спасители бяха сред 17-те членове на Пещерни клубове и доброволци от България, откликнали на акцията за спасяване на живота на американския спелеолог Марк Дик, която се превърна в категоричен рекорд по дълбочина от 1040 метра, където Дик бе блокиран и безпрецедентната бързина на изваждането му – едва за 56 часа.

В 14.00ч.  ще бъде направена и демонстрация на техника по пещерно спасяване.

Членовете на „Пещерно спасяване“ са част от Общинския доброволчески отряд и често се включват в различни спасителни операции в критични ситуации.