Международна конференция за ловния сокол

Стара Загора е домакин на тридневна Международна конференция за ловния сокол. По време на събитието ще бъдат представени дейностите на спасителния ценър по проект „Живот за сокола”, финансиран от програма LIFE на Европейския съюз.

Проектът „Осигуряване на възстановяването на застрашения ловен сокол в България и Южна Румъния” е посветен на възстановяването и опазването на вида в 28 защитени зони по Натура 2000. Общата идея на проекта е да подпомогне възстановяването на популацията като намали въздействието на основните заплахи заедно с външните усилия по проекти за възстановяване на вида, които вече са доказали своя успех.Възстановяването на ловния сокол ще бъде подпомогнато с подобряване на качеството на гнездовите местообитания чрез изграждане на безопасни платформи за гнездене и подобряване на хранителните източници. Подобряването на местообитанията ще доведе и до повторното им колонизиране от индивиди, произлизащи от Унгария и разпространени в България и Румъния. Стратегията на проекта се основава на четири стълба и ще постигне като резултат значимо подобряване на консервационния статус на вида

В рамките на конференцията ще бъдат представени над 30 презентации, а лекторите ще бъдат представители на България, Австрия, Чехия, Румъния, Молдова, Армения, Дубай, Абу Даби и т.н.

Презентациите ще разкажат на над петдесетте участници в конференцията за работата за опазване на ловния сокол в международен план”, посочиха организаторите. По време на форума ще бъдат посетени Спасителният център за диви животни на „Зелени Балкани” и околностите на село Малко Кадиево, където в рамките на 10 години екипът на „Зелени Балкани” е освободил 160 млади ловни соколчета.