„Прозрачност без граници” прави финална снимка на общинската власт от мандат 2019-2023

Стара Загора стартира от 5-о място в последния Индекс на местната система за почтеност. Къде се случва корупцията? Защо се случва? Кой носи отговорност?

Отговорите на тези въпроси отново търси Асоциация „Прозрачност без граници” във втория етап на проекта „LISI – устойчиво бизнес развитие на местно ниво”, по време на който ще бъде разработен Индекс на местната система за почтеност – 2023. Резултатите и анализът на индекса ще бъдат използвани за оценка на местната бизнес среда.

Стартиралият в края на 2021 г. проект е продължение на LISI програма (2014-2017 г.). Затова на сайта на Асоциация „Прозрачност без граници” могат да бъдат проследени всички сравнителни динамики по общини и в национален мащаб. Избирателите от областните градове ще получат ясен отговор на въпроса: Как се е развила общината, в която живеят, през последния мандат?

През 2022 г. община Стара Загора получи обобщена оценка 3,46 т., с което зае 5-о място в общата класация на общините, включени в Индекса на местната система за почтеност. От институциите на местната власт и местното самоуправление общинската администрация и кметът са с приблизително еднакви индекси – съответно 3,95 и 3,93, а Общинският съвет е с по-ниска стойност – 2,92 т. (от 5 възможни).

Най-съществени дефицити бяха установени относно прозрачността при избора на външни изпълнители на проекти и дейности на общината, относно контрола върху доставчиците на публични услуги, както и относно отчетността за постигнатите резултати по проектите.

През юли 2023 година експертите на Асоциация „Прозрачност без граници” отново започнаха да анкетират представителите на местните институции.

В края на годината ще е ясна моментната снимка на местната власт в края на мандата 2019-2023.