Разследването по случая “Дебора” остава в Стара Загора

Разследването по случая „Дебора” остава в Стара Загора. Адвокатите на обвиняемия Георги Георгиев поискаха разследването да бъде прехвърлено и да не се води от прокуратурата в Стара Загора. Това обаче е било отказано с постановление на Върховната касационна прокуратура. Не са ясни обаче мотивите за отказа.

Междувременно защитата на Николаев отново е внесла в съда молба той да бъде пуснат от ареста. Предстои Районният съд в Стара Загора да се произнесе.

Случаят с младото момиче стана публично известен на 28 юли т.г., когато медиите съобщиха, че тя е с 400 шева, след като е била обезобразена с макетно ножче. Зверството придоби особена публичност, след като стана ясно, че след случилото се Георги Николаев първо е бил задържан по обвинение за средна телесна повреда, но после е пуснат, защото обезобразяването на момичето с макетен нож и счупеният нос са били квалифицирани от прокуратура и съд като лека телесна повреда.

Казусът, първоначално неглижиран от прокуратурата, изправи на нокти обществото с бруталността си, след като близките на жертвата се обърнаха към медиите, че Николаев е пуснат на свобода, а телесната повреда на Дебора – определена като “лека”. Последваха спешни промени в закона за домашното насилие и Наказателния кодекс, а заместник-окръжният прокурор на Стара Загора Георги Видев беше разжалван.

Случаят Дебора предизвика вълна от съпричастност, както и масови протести срещу насилието в цялата страна.

Съдът, който дори пусна първоначално Николаев на свобода без никаква мярка за неотклонение, си изми ръцете с лекарите, законът и прокуратурата.

После 26-годишният мъж бе задържан и оставен за постоянно в ареста от съда в Сара Загора.

Районната прокуратура в Стара Загора обедини двете разследвания, водени срещу 26-годишния мъж – за нанесена средна телесна повреда и за закани с убийство. Беше съобщено, че до обединяването на делата се е стигнало, след като прокурорите анализирали събраните доказателства от разпити на свидетели, включително допълнителния разпит на пострадала, писмени доказателства, включително допълнителна съдебномедицинска документация, представена от адвоката на Дебора, заключенията по комплексната петорна съдебномедицинска експертиза, техническа, тройна комплексна експертиза – ДНК, дактилоскопна и трасологична. Прокуратурата подробно информира за резултата от медицинската експертиза, но не разкри какво е показала ДНК експертизата.

Според адвокатите на Николаев обаче, в ДНК експертизата „няма какъвто и да било биологичен материал по дрехите, с които се твърди, че Георги е бил в нощта на нападението срещу Дебора”. Намерената на местопроизшествието стъпка от обувка категорично не е на Георги – нито по вид, нито по размер, твърди още защитата.