Делегация от Крушевац се срещна със зам.-кмета на Стара Загора Надежда Чакърова

От 16 до 20 октомври в Средно училище „Иван Вазов“ се провежда третата среща по Международния проект “Как да засилим устойчивостта и психическото благополучие на подрастващите в училищната среда”. Той е по програма Еразъм+, в партньорство с училища от Сърбия, Румъния и Турция, а координатор е Музикално училище “Стефан Христич” от побратимения на Стара Загора град Крушевац.

В общинската зала „П. Р. Славейков“, делегацията, заедно с директора на СУ “Иван Вазов ” Динко Цвятков, се срещна със заместник-кмета на община Стара Загора Надежда Чакърова и началника на отдел „Образование“ Станимира Димитрова.

„Удоволствие е да ви посрещна тук и да имаме възможност да бъдем от полза едни на други с размяна на добри практики в значими сфери. Темата за психичното здраве на учащите е от голямо значение и всякакъв вид опит и идеи за преодоляване и стабилизиране на психичен и ментален статус в учениците са приоритет за нас. Поздравявам Динко Цвятков – активен директор на училище „Иван Вазов“, който изключително бързо и гъвкаво работи по актуални теми“, каза пред гостите Надежда Чакърова. Тя допълни, че в тази насока за по-добро и устойчиво здраве на деца и ученици, се работи от години, за да могат те да се чувстват защитени и сигурни в образователната среда. „Благодаря, че сте тук и че гледаме в една посока. Пожелавам ви престоят в Стара Загора да бъде пълноценен и да имате възможност да се насладите и на забележителностите в града“, пожела ресорният зам.-кмет.

Специалистите от четирите държави ще дискутират върху различни казуси и примери от своята пряка работа, свързани с видовете емоции и разпознаването им в поведението на учащите. Акцентите ще са поставени върху емоционалната интелигентност и психическата устойчивост на учениците и професионалистите, работещи с тях. Ще се търсят различни начини за справяне със стреса в училище и техники за добро психично здраве. Следващата седмица делегацията гостува в Румъния.

Представителите получиха и символични подаръци от Община Стара Загора, напомнящи за емблематичния за града ни липов цвят.