Ремонтират лекоатлетическата писта на стадион Берое

Община Стара Загора ще кандидатства по процедура за финансово подпомагане и обновяване на спортни обекти – държавна и общинска собственост, финансирана от Министерството на младежта и спорта, с проект “Текущ ремонт на лекоатлетическа писта на тренировъчен стадион Берое”. Една от главните цели на Общината е създаването на устойчива среда за развитие на физическото възпитание и спорта у подрастващите – деца и младежи и развитие на спорта за всички.

През последните 8 години Община Стара Загора е инвестирала: 280 000 лв. в ремонта на официалната лекоатлетическа писта, 165 000 лв. в ремонта на лекоатлетическия полигон за хвърляне, 494 000 лв. в ремонта на покритата лекоатлетическа писта. ПФК „Берое” е инвестирал над 3 000 000 лв. в ремонта на футболните терени козирката, изграждане на ново осветление, електронно табло, вар система, трибуни, система за контролиран достъп. Настилката на тренировъчната лекоатлетическата писта е чакълена, но на нея се осъществява тренировъчна дейност и се използва за масов спорт от гражданите и гостите на Стара Загора.

Ремонта е необходим и с цел опазване на официалната лекоатлетическа писта на градски стадион “Берое” . Предвижда се първите три коридора да са с настилка тип шамот, а останали три с полиуретанова спортна настилка. Шамота е особено подходящ за спортисти в подготвителния период и за любители на бягането, тъй като е мек като настилка и щади краката, гърба и като цяла натоварва по-малко цялото тяло. Към днешна дата на територията на целия спортен комплекс единствено загряващата писта е в лошо състояние и не може да се използва пълноценно за провеждане на спортни занимания. Общата индикативна стойност на дейностите е 1 350 000 (един милион и триста и петдесет хиляди) лева. Сумата, за която общината ще кандидатства с проект “Текущ ремонт на лекоатлетическа писта на тренирочъчен стадион Берое, гр. Стара Загора” към Министерството на младежта и спорта е 1 000 000.00 (един милион) лева. Останалата част, в размер на 350 000.00 (триста и петдесет хиляди) лева, ще бъде съфинансирана под формата на собствен принос от Община Стара Загора.