Стара Загора е в челната петица на големите градове с най-бързо поскъпващи имоти

Стара Загора е в челната петица на големите градове с най-бързо поскъпващи имоти. Това показват данни на Националния статистически институт. София е на първо място сред големите градове в страната с над 120 хил. жители в класация за поскъпване на имотите.

Челната петица на големите градове с най-бързо поскъпващи имоти се допълва от Варна и Стара Загора. Поскъпването на имотите в тези градове е доста близко. На четвърто място в общата класация е Варна (+82%), следван от Стара Загора със 78%. в Стара Загора има много голяма разлика между поскъпването на новото и старото строителство.

При новото строителство движението на цените много зависи от това колко нови сгради излизат на пазара, в кой квартал се намират, както и от типа строителство – дали е луксозен затворен комплекс или по-обикновена кооперация. Общо за страната жилищата за периода са поскъпнали с над 85%, като при движението на цените на новото и старото строителство има преднина за съществуващите жилища. Апартаментите в стари сгради са поскъпнали с 94%, а ръстът на цените на новото строителство е със 71%.