Как да си платим данъците и глобите към КАТ

От 1 октомври Националната агенция за приходите въведе нови банкови сметки, по които ще се правят основните плащания на българските граждани. Де факто, от 2 октомври сметките са вече в употреба и чрез тях ще се извършват плащанията към приходната агенция. Междувременно агенцията публикува тези сметки, които ще ползва всеки един български потребител.

При нареждане на суми към закритите сметки след тази дата, обслужващата банка ще връща парите на данъкоплатците по сметката, от която са направили превода. Всяка от новите банкови сметки е предназначена за погасяване на определено задължение: данъци, социалноосигурителни и здравни вноски и вземания, подлежащи на принудително събиране от публичен изпълнител, напомнят от Асоциация „Активни потребители”. Гражданите и дружествата от цялата страна ще плащат по определената сметка съответния вид задължение, независимо към коя структура на НАП са регистрирани по постоянен адрес или адрес на управление. Преводите към приходната агенция ще продължат да се осъществяват от всяка банка в страната или друг доставчик на платежни услуги, съобразно тарифите на съответните финансови институции.

Гражданите и дружествата могат да продължат да погасяват своите задължения без такси, като използват физическите ПОС терминали в офисите на приходната агенция, както и виртуалния ПОС (е-услугата за плащане) в Портала за електронни услуги на НАП. От Агенцията пък съветват своите клиенти преди да преведат глобите, наложени от орган на МВР, да проверят дали не е изтекъл срокът за доброволното има плащане. Защото когато срокът за доброволно плащане на глоби по фиш, наказателни постановления и/или електронен фиш, издаден след 22.07.2011 г., е изтекъл, те се предават за принудително събиране на компетентната ТД/офис на НАП. Това означава, че те вече трябва да се плащат по банковата сметка за принудително събиране на публични вземания в НАП, а не по сметка на МВР.

По тази причина агенцията препоръчва на своите клиенти преди плащане да направят справка дали задължението е предадено за събиране в Агенцията. Справка може се направи онлайн с помощта на персонален идентификационен код или в офис по постоянен адрес на гражданите.
Ако срокът за доброволно плащане по задължения за глоби, наложени от органите на МВР по Закона за движение по пътищата не е изтекъл, те могат да бъдат платени по сметки на МВР.