Стартира социалният проект „Бъдеще за всяко дете“ в община Казанлък

Нов социален проект „Бъдеще за всяко дете“  стартира в община Казанлък. Целта му е да надгради и доразвие постигнатото от Община Казанлък, като ПАРТНЬОР и сдружение “Бъдеще за децата”, като БЕНЕФИЦИЕНТ, в посока превенция на изоставянето, подобряване на грижата за най-уязвимите деца, подкрепа на семействата и промяна в общността, става ясно от публикуваната информация в официалния сайт на Община Казанлък.

Той се осъществява чрез безвъзмездната финансова помощ на стойност 383 695.01 лева по Програма „Развитие на човешките ресурси“ 2021-2027, съфинансирана от Европейския съюз.

В проекта са заложени две дейности, които са продължение и надграждане на приключилият проект през юни 2023 г. „Социално-икономическа интеграция и достъп до образование в община Казанлък“.

С първата дейност се доразвиват четири социално-здравни центъра или т. нар. „Къщи на семействата“ в гр. Казанлък, гр. Крън, с. Ръжена и с. Горно Черковище. Същите са създадени по модела на програмата “Сигурен старт”, който функционира в няколко европейски страни.

За функционирането и доразвиване на дейностите в къщите, Община Казанлък ще назначи 4 човека на длъжност Сътрудник – къщи, за 19 месеца.  За координацията дейността на всички къщи и синхронизиране с работата на специалистите и ще бъде назначен координатор – къщи от сдружение „Бъдеще за децата“. По проекта ще бъдат ангажирани и други специалисти, като медиатор, специалист здравни грижи, педагог и др., включително и библиотекар на играчките.

Втората дейност е реализиране на директна работа на терен в общността за превенция и подкрепа на маргинализирани етнически общности и подобряване на достъпа до социално-здравни услуги. Картографиране, определяне на риска, интензивна подкрепа са само елементи от цялостната работа в подкрепа на семействата.

Освен работата на терен, ще продължат да се реализират и различни програми в къщите, специално разработени с оглед на конкретните потребности на общността, като малка част от тях са програми за превенция на ранните бракове, семейно планиране и превенция на разделянето на семействата.