Борисов и Пеевски питат премиера какви мерки са предприети по споразумението с енергетиците

Какви мерки са предприети по отношение на изпълнението на точките от Споразумението между министър-председателя, министри, народни представители и представители на синдикалните организации в сектор „Енергетика”, сключено на 3 октомври т.г., питат в писмо до премиера Николай Денков председателят на ГЕРБ Бойко Борисов и съпредседателят на Парламентарната Група на ДПС Делян Пеевски. Това става известно от публикация на официалната страница на ГЕРБ във Facebook.

Двамата искат информация какви мерки са предприети по точка 5 (категорично отпадане от териториалните планове на предприятие за конверсия на въглищните райони), чийто краен срок за изпълнение е 31 октомври т.г.. Борисов и Пеевски искат и отговор за мерките по точки 2 и 3 (срок за изпълнение 30.11.2023 г.), както и дали има предприети действия по останалите точки. В писмото си до премиера Николай Денков депутатите посочват, че Народното събрание е гарант за изпълнение на постигнатото споразумение. Напомнят, че във връзка с контрола, който трябва да осъществи по неговото изпълнение, народните представители изискват ежеседмична информация по отделните мерки.

С приетото на 3 октомври решение се възлага на Министерския съвет да продължи процедурата за въвеждане на механизъм за капацитет, както и да започне процедура за поддържане необходимия състав от синхронно работещи и резервни генериращи източници, директно присъединени към електропреносната мрежа (без силова електроника), чрез законосъобразни решения, които да гарантират работата на съвременни диспечируеми електропроизводствени мощности, като основен елемент от критичната енергийна инфраструктура и националната енергийна сигурност за постигане на плавен енергиен преход. Срокът е до 31 декември 2023 година.