Достъпно за вас

Търговските вериги да предлагат на достъпни цени за потребителите хранителни продукти от първа необходимост. Такава инициатива започва Министерство на икономиката.

Това е поредната идея за овладяване на скъпите продукти в последната година. Това правителство не иска да налага административен контрол върху цените и инициативата няма да е задължителна за веригите, а по-скоро трябва да отвори възможност за конкуренция между тях. Инициативата стартира от 1 ноември. Водят се разговори между експерти от Министерството на икономиката и представители на големите търговски вериги, както и със собственици на по-малките магазини у нас. Резултатите от тези разговори ще научим в началото на следващата седмица.

Очакванията на икономическото министерство са няколко. Най-важното е основни храни у нас, които са в малката потребителска кошница, да станат по-достъпни за хората. Второто очакване е да се намали инфлацията. В момента тя е 6,3% на годишна база и продължава да расте. Изискването за намаляване на инфлацията е свързано с влизането ни в еврозоната.

Идеята на инициативата “Достъпно за вас” е всяка седмица веригите, които решат да се включат, да предлагат храни на възможно най-ниската за тях цена от няколко основни групи – хляб и зърнени храни, месо и месни продукти, млечни продукти, яйца, които са в малката потребителска кошница.

За целта търговските вериги трябва да поставят информационно табло с най-добрата за потребителите цена, на която да се предлагат съответните продукти.