1427 лв. е необходимият нетен месечен доход за един работещ човек

КНСБ представи резултатите от традиционното наблюдение на потребителските цени и заплатата за издръжка за третото тримесечие на 2023 г. 1427 лв. е необходмият нетен месечен доход за един работещ човек, живеещ сам.

2568 лева е общата стойност за тричленно семейство – 2 възрастни и дете до 14 г. Доходът, необходим за издръжка, нараства с 1,8%. Изследването показва още, че необходимият месечен доход само за храна за едно работещо лице е 562 лева, което са 39,4 на сто от разходите му. Данните сочат, че през последното тримесечие сред стоките от малката потребителска кошница има ръст на месото, колбасите, зърнените храни, плодовете. Падат цените на яйцата – с 1,6% за тримесечието, но на годишна база ръстът е с 24,7 на сто. Олиото също поевтинява през последното тримесечие – с 5,3 процента, а на годишна база – с 26,6%.

Увеличението на дохода за издръжка от юли до края на септември тази година се дължи предимно на ръста при групата на нехранителните стоки (петролът и производните горива, токът), докато при храните се наблюдават забавящи се темпове, но въпреки това средната стойност на групата им остава на по-високи нива спрямо предходната година.

Сравнението между страните показва, че българите, получаващи минималната работна заплата, могат да закупят кошницата с основните продукти седем пъти за месец. В Испания с една МИНИМАЛНА РАБОТНА ЗАПЛАТА тази потребителска кошница може да се закупи 25 пъти, във Франция – 28 пъти, в Нидерландия – 29 пъти, а в Германия – 34 пъти.