Изборни атаки през фалшиви профили в социалните мрежи

Дни преди местния вот – изборни атаки през фалшиви профили, страници и групи в социалните мрежи. Целта е уронването на авторитета на конкретен кандидат, като се изнася стара, невярна или лична информация за него. Изпращането на агитационни материали чрез съобщения в социалните платформи в подкрепа на даден кандидат също е често срещано.

България е една от най-уязвимите страни в Европейския съюз към разпространението на фалшиви новини и дезинформация според Индекса на медийната грамотност за 2023 година. По време на предизборна кампания опасността от това да попаднем в информационно замърсяване е много по-голяма. Наблюденията на експерти по темата показват, че тези методи за манипулация водят до промяна в нагласата на избирателите и подпомагат изхода от изборите. По време на предизборната кампания социалните платформи се превръщат в най-лесния, бърз и евтин начин за манипулация на обществото. А публикуването и разпространението на една фалшива новина отнема само няколко секунди. Все по-често партиите си служат с езика на омразата като основно средство за агитация, опитвайки се да представят в лоша светлина своя опонент и така да привлекат повече избиратели.

При публикуване на невярна и дискредитираща информация в социалните мрежи, потърпевшият може да потърси съдебна защита. Доказването на деянието обаче в много от случаите е невъзможно.

 

Снимка: Интернет