Пловдивчанинът Тодор Костадинов е носител на наградата „Стефан Фурнаджиев” за 2023г.

Тазгодишният носител на наградата в литературния конкурс, организиран от Община Павел баня, на името на големия поет Стефан Фурнаджиев е писателят Тодор Костадинов. Той получава наградата за своята книга “Ничия. Трите начина на Мариана. Пловдивски разкази”, издадена през 2022г. от издателство „Сиела”.

Тодор Костадинов е роден през 1959 г. в град Сунгурларе, Бургаско, но животът му е завинаги свързан с любимия му Пловдив, където завършва Математическа гимназия и учи българска филология в ПУ „Паисий Хилендарски”. Автор е на сборника с разкази „Девет дни в Париж”, повестта „Забрави страха, Филипе”, романите „Признай, че мислиш за мен” и „Софийско жителство”.

Писателят е отличен за издадена книга през 2022г. от специално назначената за конкурса със заповед на кмета Иса Бесоолу комисия. Неин председател бе Свилен Белчев – секретар на НЧ „Напред – 1903г.” – гр. Павел баня, а членове: Тотка Динева – носител на Литературна награда „Стефан Фурнаджиев” за 2022г. и Николай Чакъров – преподавател по български език и литература в СУ „Христо Ботев” гр. Павел баня.

Наградата, която пловдивският писател Тодор Костадинов ще получи, е парична в размер на 1000 лева и се осигурява от бюджета на Община Павел баня.

Комисията отличи и победител в съпътстващия конкурса „Стефан Фурнаджиев” -литературен конкурс за поезия и проза на Община Павел баня. Това е Тодор Георгиев Пеев от гр. Павел баня за стихотворения. Той ще получи парична награда в размер на 200 лева, осигурена от общинския бюджет на Павел баня.

Осем бяха подадените предложения за наградата „Стефан Фурнаджиев”, след като през септември Община Павел баня обяви едноименния конкурс и конкурс за поезия и проза.  Предложения са направени от издателство “Сиела”, Съюза на българските творци, две читалища от гр. София, читалището в село Габарево и други. Церемонията по награждаването на победителите в конкурса ще се състои на 25 октомври – сряда от 16:00 часа в Джананова къща – село Габарево.

Община Павел баня благодари на всички участници в двата конкурса, както и на комисията за обективната работа.