За една седмица продажбата на антибиотици е намаляла с 25%

За последната седмица продажбата на антибиотици е намаляла с 25%. Причината са възникналите проблеми при въвеждането на електронни рецепти за антибиотици и за медикаменти за лечение на захарен диабет.

На 16 октомври се въведе електронното изписване на антибиотици и медикаменти за лечение на диабет, като целта беше намаляване на недостига на лекарства. До днес лекари и фармацевти спорят дали е трябвало да се въведе по този начин изписването на рецептите и дали, и как трябва да има генерично заместване, ако даден медикамент липсва.

Преди въвеждането на е-рецептите за антибиотици и антидиабетни лекарства е направена оценка на риска, която е публикувана, заедно с мотивите за нормативната промяна. “Електронно изписване на рецепти е възможно от 2021 г. и този срок е достатъчен, за да може лекарите, които желаят да участват в системата, да го направят. Следващите промени, които предстоят да се въведат, предвиждат минимални изисквания за медицински и аптечен софтуер, който да бъде сертифициран, вместо всеки да работи със софтуер по своя преценка. Системата за електронно изписване на рецепти функционира от декември 2021 г. и досега са били изписани 44 623 рецепти за всички видове лекарства по лекарско предписание. От тях са изпълнени само 3384 рецепти, което е малко над седем процента, и това е била една от причините да станат задължителни е-рецептите само за антибиотиците и медикаментите за лечение на диабет и да не се внася напрежение.