Борисов: Няма да вкарваме дерогация, докато не стане ясно дали “Лукойл” ще си платят данъците

“Няма да внасяме предложение за отмяна на дерогацията на “Лукойл” до 8 ноември, когато от компанията се очаква да внесат 500 милиона лева данъци”, коментира в Стара Загора пред журналисти лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Борисов припомни, че на среща с лидерите на управляващото мнозинство в понеделник е уточнено в петък да се гласува ветото на президента върху Закона за енергетиката, защото тогава изтича 15-дневният срок и коментира призива на лидерите на ПП и ДБ да не се насрочва заседание, заради предизборната кампания.

“Първо – трябва да им кажем, че ако те не дойдат, ветото на президента ще го отложим за друг ден, защото ми се вижда дори озадачаващо само заради “Лукойл” да не разгледаме ветото на президента, което е свързано със Закона за енергетиката, които ние двете партии, коалиции, некоалиции, сглобки, както искат ги наречете, сме ги гласували”, добави бившият премиер.

Борисов отбеляза, че втората точка на заседанието в петък ще е за това митниците, а не “Булгартрансгаз” да събират новата такса, която ще се дължи при транзита на руски газ. “Кое ги тревожи и считат, че би навредило на имиджа им предизборно, след като вчера се разбрахме”, попита лидерът на ГЕРБ.

“Какъв е този страх за “Лукойл”? Каква е тази неистова подкрепа? Включително са готови да се скараме? Защо? Ние ги караме просто да си платят данъците. Дерогацията важи от първия ден на войната. Горивата са над 3 лв и сега изведнъж какво ще стане ако има дерогация, съгласен съм с Кирил Петков, няма да говорим „на коляно”, обаче ако не си платят данъците ще има дерогация”, споделя Бойко Борисов.

Лидерът на ГЕРБ припомни думите си отпреди години, че тръбопроводът “Балкански поток” един ден ще стане печатница за пари. “С 20 лева, които се слагат транзитните такси стават 3 милиарда лева. Вече половината се изплатил. Българите се възползват”.

Снимка: DarikNews.bg