Българите консумират средно по 30 кг. свинско месо на глава от населението

Месото винаги присъства в менюто в много части на света, както се вижда, когато се състави карта на консумацията на месо по държави. Как се различават страните по отношение на количеството и вида месо, което консумират, показват данни на Организацията по прехрана и земеделие на ООН, публикувани в бюлетина на Асоциация на месопреработвателите в България.

Според данните най-много говеждо месо на глава от населението се консумира в Аржентина – 46,9 кг, а свинско месо – 55 кг в Хонконг, овче и козе месо – 66, кг в Монголия, птиче месо – 74,7 кг в Сейнт Винсент и Гренадини.

В България от всички меса се консумира най-много свинско : 30.0 кг на глава от населението, следва пилешко месо: 21.5 кг, риба: 7.4 кг, телешко/говеждо 3.5 кг и овче/ козе: 2.0 кг. Като цяло през 2023 г. се очаква спад на производството от -6,6 %. В същото време търсенето в ЕС остава стабилно, но предвид намаленото предлагане се очаква спад в потреблението на глава от населението в ЕС (-5%, до 30,4 кг). Освен намаленото предлагане, важна роля играят и съображенията на потребителите относно повишаването на цените, което води до намаляване на консумацията на свинско месо или до преминаване към други видове месо. По-специално консумацията на свинско месо често се намалява в полза на птичето месо. Ако предлагането леко се възстанови и така увеличената наличност може да отпуши още повече цените на производител, през 2024 г. може да се появи малко увеличение на потреблението на глава от населението като реакция на това. Очаква се потреблението на месо на глава от населението в ЕС да намалее с 1,5% през 2023 г. поради инфлацията на цените и по-малкото предлагане на пазара. Производството на говеждо месо в ЕС се очаква да намалее допълнително през 2023 г. с -3,1 %, главно поради структурната корекция в сектора на говеждото и млечното месо и ниските маржове.

Снимка: Интернет