Всеки трети се страхува да плаща с карта

61% от българите използват безконтактни методи за плащане – дебитна карта, мобилни приложения и др. Това показва допитване по темата, изготвено от агенция “Тренд”.

Хората на възраст над 70 години и хората с по-ниско образование и от по-малки населени места съставляват останалите 39%. Въпреки това 35% от респондентите, използващи безконтактно плащане, предпочитат плащането в брой, сочи проучването,

В голяма степен страхът на хората определя избора им дали да плащат безкешово, или в брой
38% от всички анкетирани сочат, че са по-скоро запознати с методите на безкешовото плащане, а 32% посочват, че са напълно запознати. Хората с висше и средно образование са по-скоро запознати. Само 16% са напълно незапознати с безкешовите плащания и сред тях са представителите с по-ниска степен на образование.

Данните сочат, че едва 13% от хората използват безкешово плащане всеки ден, докато 40% плащат безкешово няколко пъти в седмицата. Няколко пъти в месеца или по-рядко плащат безкешово 32% от респондентите.

За 44% от всички анкетирани безкешовото плащане крие риск от кражба на средства, като в този процент попадат по-възрастните потребители, докато за 39% то е безопасно. Масовото виждане обаче (52%) е, че безкешовото плащане няма да е единствен вариант на разплащане в близко бъдеще.

 

Снимка: Интернет