Възможна ли е четиридневна работна седмица у нас?

Възможна ли е четиридневна работна седмица и у нас? Малък брой фирми са пробвали да работят 32 вместо 40 часа. И те вече се отказват от този начин на организация на работното време.

Първо трябва да се направи едно разграничение, тъй като става дума за два модела на четиридневната работна седмица. При първия 40-те часа на работната седмица се разпределят в четири, а не в пет дни, като в четирите се работи по десет часа. Този модел се прилага в Белгия и работещите сами решават дали да изпълнят ангажиментите си за пет или за четири дни – работното им време за седмицата остава непроменено. Ако четиридневната работна седмица се въведе в България, ще паднат производителността на труда и заплатите, категорични са работодатели.

Вероятно е съкращаването на работната седмица да се отрази на заплащането на служителите. Това ще зависи единствено от компанията и условията, които тя предлага. Обучението на нов персонал ще отнема повече време и ресурс, което ще се отрази на качеството и времето за изпълнение на поставените задачи.