Дамите от „Инър Уийл Стара Загора – Берое“ с кампания срещу рака на гърдата в МЦ „Трета поликлиника“

Октомври е световният месец за борба с рака на гърдата и дамите от старозагорския „Инър Уийл Стара Загора – Берое“ отново подеха кампания, с която да популяризират необходимостта от редовна профилактика на това коварно заболяване. Днес, водени от АГ-специалиста д-р Калина Пиперкова, дамите от клуба раздадоха на пациентки, дошли по някаква причина в МЦ „Трета поликлиника“ брошури със специални указания как да следят за симптоми за рак на млечната жлеза. Инициаторките от „Инър Уийл Стара Загора – Берое“ подаряваха на жените и специален розов бонбон – символ на Световния месец за борба с рака на млечната жлеза.

„На първо място място жените трябва да обследват гърдите си сами чрез палпиране и ако установят наличието на находка, дори малка, да се обръщат към специалист хирург, който да даде компетентно мнение дали има повод за притеснение или не. Младите жени веднъж на 2 години трябва да преминават профилактичен преглед с ултразвук, а след 40 – 50-годишна възраст и мамографско изследване.

Кампанията на дамите от „Инър Уийл Стара Загора – Берое“ е подкрепена и от хирургът д-р Гео Цировски, който на 7 ноември ще направи специална среща с членуващите в организацията, за да поговорят за генезиса на проблема с рака на млечната жлеза и за най-ефективните методи за профилактика на заболяването.

„За съжаление, през последните години ракът на млечната жлеза става все по-често явление. Добрата новина е, че все по-голям процент от случаите хващаме навреме и успяваме да излекуваме“, каза д-р Гео Цировски. Неговият съвет е особено внимание на млечните си жлези да обръщат младите жени – на възраст около 30 години. „Проблемът е, че ракът на млечната жлеза в повечето случаи е хормонозависимо заболяване. Затова, когато се случи при толкова млада жена, при която хормоните са много активни, ракът е прекалено агресивен. От 10 случая два оцеляват, а останалите пациентки имат преживяемост около 5 – 10 години. Във възрастта около 30 години случаите на рак на гърдата са сравнително редки, но ги има – затова трябва да се прави редовна профилактика, дори младата жена да няма изразени симптоми“, съветва д-р Цировски.

През последните години значително е нараснал броят на случаите на рак на гърдата при жени на възраст между 40 и 50 години. „За щастие при тях и при по-възрастните жени заболяването не е толкова агресивно, обикновено го хващаме навреме и успяваме да приложим ефективно лечение“, допълни д-р Цировски.

МЦ „Трета поликлиника“ разполага с модерна апаратура за профилактика и изследване на млечните жлези и опитни специалисти, които от години водят борба с това коварно заболяване.