При засилен интерес премина форума за културно наследство “Управление и интерпретация“, организиран от фондация „Проект Бузлуджа“

При засилен интерес премина форума за културно наследство “Управление и интерпретация“, организиран от фондация „Проект Бузлуджа“, който се проведе в периода 30 ноември – 1 декември в Столицата.

В рамките на два дни събитието събра над 150 човека във Френския институт в София, превръщайки се в платформа за вдъхновяващи презентации и вълнуващи дискусии.

Събитието бе открито от директора на Френския институт в България – г-н Люк Леви, посланика на Федерална Република Германия г-жа Ирене Мария Планк и зам. посланика на Великобритания Лиз Чапман.

През първият ден в дискусията за управлението на културното наследство се включиха зам. министъра на културата – арх. Чавдар Георгиев и директора на НИНКН – арх. Петър Петров, както и изтъкнати български и международни експерти, включително председателя на Съюза на архитектите арх. Петър Диков и зам. председателя на Камарата на архитектите арх. Мартин Христов.

Вторият ден започна с редица впечатляващи презентации с български и международни примери за успешна интерпретация на обектите на културното наследство чрез разказване на истории, включително чрез съвременните технологии. Денят продължи с креативна работилница, в която участниците представиха своя поглед за бъдещето на Бузлуджа.