Преход към алтернативни форми за отопление

Желаещите да кандидатства за подмяна на отоплителните си уреди за преход към алтернативни форми за отопление на домакинствата в Стара Загора могат да го направят до 31 декември т.г. Това съобщават на официалния сайт на община Стара Загора. В основната фаза на интегрирания проект „Българските общини работят заедно за подобряване на качеството на атмосферния въздух“, финансиран по Програма LIFE на Европейския съюз, могат да кандидатстват жители на Стара Загора.

Основната цел на проекта е да бъде намалено количеството на фини прахови частици (ФПЧ) – основен проблем на качеството на въздуха в България. Замърсяването на въздуха с ФПЧ най-често е резултат от използването на твърдо гориво за битово отопление през зимата, съчетано с емисиите на вредни вещества от автомобилния транспорт. Възможността, която дава програмата, е подмяна на отоплителен уред на твърдо гориво с такъв на пелети, газ или климатик.

Всеки от одобрените кандидати за участие в Основната фаза получава безвъзмездно доставката, пренасянето до мястото на монтажа и самия монтаж на новото отоплително оборудване в жилището, както и необходимите елементи за подвързването и свързването му с изградената предварително вътрешна отоплителна инсталация, в случай че уредът е с водна риза. Също така – гаранционен сервиз в рамките на гаранционния срок, годишна профилактика – еднократно в периода след първия отоплителен сезон. Безвъзмездно е и транспортирането и предаването за рециклиране на отоплително оборудване, работещо на дърва и/или въглища. Ангажимент на одобрения кандидат са демонтажът и изнасянето на старото устройство от жилището до входа на жилищната сграда.
Образците на формуляр за кандидатстване и на декларациите могат да се намерят в сайта на местната администрация.

Както БТА писа, през миналата година започна подмяната на отоплителните уреди на 287 домакинства от града, заявили желание за участие в програмата, които бяха одобрени след първата покана на основната фаза на проекта. Беше извършена подмяна на пет печки на дърва и въглища с такива на газ. Вече започна и поетапната подмяната на още 87 стари отоплителни уреди с такива на пелети – топловъздушни камини и камини и котли с водна риза. В следващите месеци ще приключи подмяната на уредите на всички одобрени до момента домакинства.

Общо 878 домакинства могат да се възползват от възможността за подмяна на уредите за отопление. Общата стойност на проекта за община Стара Загора е 1 484 758 евро.

 

Снимка: Lupa BG