Започна записването за участие в традиционната научна конференция, посветена на Чудомир

Започна записването за традиционната научна конференцията, посветена на писателя и художник  Димитър Чорбаджийски – Чудомир. Тазгодишното издание е предвидено да се състои на 29-ти март, а темата на форума е „Посланията на Чудомир“.

Целта на конференцията е да се очертае идентичността на Чудомир като уникално явление в историята на българската култура. Той е не само художник и писател, но и изтъкнат музеен и читалищен деец, краевед, народопсихолог, преподавател по рисуване, редактор, журналист и общественик.

От Музей „Чудомир“ изразяват надежда, че предложената тема ще провокира изследователски интерес. Желаещите могат да изпращат своите заявки, придружени от кратко резюме на български език, до 10-ти март 2024 г. на имейл fondacia_chudomir@abv.bg  или на място в  ЛХМ „Чудомир“ намиращ се на ул. “Трапезица“ 6 в гр. Казанлък.

Според изискванията докладите и научните съобщения на участниците задължително трябва да бъдат предоставени в електронен вид на същия e-mail до 20-ти март,  оформени по стандарта на предходните сборници и не трябва да надвишават 20 минути.

От културният институт уточняват, че конференцията ще се проведе в рамките на „Чудомирови празници 2024“, а на изпратилите докладите си в срок ще бъде поета нощувка на 28-ми или 29-ти март, според възможностите за пътуване, и ще бъдат предоставени покани за вечерното културно събитие, по програната на празниците.