Бъдещето на ТЕЦ „Гълъбово”

Ей И Ес България предвижда да преустанови експлоатацията на по-голямата част от оставащите си въглищни мощности до края на 2025 г., а две години по-късно да се откаже изцяло от тях. Това заявяват официално от компанията.

Компанията има действащ 15-годишен договор с Национална електрическа компания (НЕК) за задължително изкупуване на електроенергията от ТЕЦ-а. Той обаче изтича през 2026 г., което на теория означава, че след това токът, произведен от ТЕЦ „Ей И Ес Гълъбово”, ще започне да се търгува на свободния пазар, където е все по-неконкурентен заради скъпите въглеродни емисии. Годишно ТЕЦ-ът използва средно над 5 млн. тона лигнитни въглища, което е между 23 и 27% от годишното производство на държавната „Мини Марица Изток”, по информация от Териториалните планове.

Дружеството обмисля няколко варианта за бъдещето на ТЕЦ „Ей и Ес Гълъбово”, като то ще зависят от горивото, което електроцентралата ще избере, след като преустанови използването на въглища.

В момента AES обмисля различни варианти за заместване на съществуващото гориво с по-чисто – биомаса, природен газ, гориво, получено от отпадъци. Освен това AES България обмисля и използването на разтопена сол – технология, която компанията понастоящем развива в друга въглищна ТЕЦ в Чили”, се казва в съобщението.

След приключване на проучванията AES България планира да представи на българските власти своята визия за бъдещото развитие на електроцентралата.

Тъй като България също търси възможности за Маришкия басейн в по-общ план и се разработват планове за преход, е важно представителите на публичния и частния сектор да продължат да работят съвместно и да отчитат местните условия, за да управляват въздействието върху работниците и общностите, които могат да бъдат засегнати от затварянето на мощностите, използващи изкопаеми горива, се казва в съобщението.

Глобалните планове на компанията са до 2040 г. да постигне нулеви нетни въглеродни емисии, свързани с продажбата на електроенергия, а до 2050 г. да постигне нулеви нетни въглеродни емисии за цялата дейност, в това число и за въглеродните емисии, свързани с използването на енергийните продукти.