Премиера на оперно-театралната приказка „КРАСИВА ПТИЧКА С ЦВЯТ ЗЕЛЕН”

На 1 и 3 февруари от 19.00 часа на сцената на Старозагорската опера ще се състои премиерата на оперно-театралната приказка „Красива птичка с цвят зелен” по Карло Гоци. Спектакълът е съвместна продукция на Драматичен театър „Гео Милев” и Държавна опера Стара Загора. Огромен творчески екип от двата театъра обединява усилията си, за да поднесе на публиката един атрактивен и въздействащ мултижанров спектакъл в хармония със съвременните тенденции и предизвикателства в изкуствата. Режисьор на постановката е младата Анастасия Събева, вписала в своя репертоар много успешни театрални и синкретични спектакли и награди за постижения, сценографията и костюмите са на Теодора Лазарова, хореографията е на Александър Манджуков, преводът е на Драгомир Петров, а текстът на песните е на Августина-Калина Петкова. В спектакъла участват актьорите на ДТ „Гео Милев”: Иван Калошев, Георги Георгиев, Яна Божанин, Цветомир Черкезов, Борче Манев, Елена Азалова, Борислав Веженов, Ванина Йорданова, Красимир Ненков, Симона Тодорова, Димитър Митев, Тони Тончева.

Композиторът Асен Аврамов, който има в творческата си биография десетки камерни творби, както и композиции за множество знакови театрални спектакли, игрални и документални филми, образователни поредици и др. пише музиката специално за спектакъла на „Красива птичка с цвят зелен”. Музикалната картина е поверена на диригента Виктор Крумов и хормайстора Младен Станев, участват солистите Емилия Джурова, Борис Тасков и Иван Кабамитов, солистът на балета Ивайло Янев, оркестър, хор и балет на Държавна опера Стара Загора.

„Красива птичка с цвят зелен“ на венецианския класически драматург Карло Гоци е една от емблематичните за жанра Комедия дел арте пиеси, както и една от най-красивите по сюжет любовни истории. Текстът е изключително подходящ да бъде разгледан и интерпретиран в оперно-театралния сценичен език. По тези причини художественото намерение към тази пиеса позволява дълбоки, но и различни в жанрово естество интерпретации, върху темите за любовта, приятелството и саможертвата, без това да нарушава нейната цялост, смисъл и философски аспекти. Артисти от драматичната, оперната и балетната сцена, които представят цялото действие, сменяйки театрални похвати и изразни средства, предполага голям творчески ресурс и разкрепостяване на въображението извън рамките единствено на драматичния театър.

Чрез класическите средства на Комедия дел арте – театър на маските, сенки и смесване на вокално-инструменталните жанрове, се цели постигането на интезивен, иновативен и модерен спектакъл, като се използват съвременни танцови техники и музикални средства. Музиката и пластиката са основно изразно средство за постигане на въздействие, хумор и неочакваност в театралното поле.

Визуалният образ представя едно италианско градче, с неговите колоритни обитатели, в което да се развива цялото сценично действие. Пиесата е разделена от автора на два свята – фантазен и реален, те обаче често комуникират и действат едновременно. Персонажите, които са свързани с приказния свят, са поверени на оперни певци и балетни артисти от трупата на Държавна опера Стара Загора. По този начин колаборацията между артистите от различните сценични изкуства обогатява и развива както техните умения, така и сценичния език и културните пластове в живота на града. Подобно сътрудничество е възможно в много малко държавни театри, докато присъствието в Стара Загора едновременно на Драматичен театър и Опера, дава тази изключителна възможност. На ръба между сатиричната комедия и магическия реализъм спектакълът разчита изключително на музикалната и визуална среда в изграждането на метафизика и сюрреалност. Една от основните опорни точки е участието на оркестър и хор и факта, че музиката е основно действащо лице. Чрез тези ярки средства се редуват с жанрови комедиини сцени, с мащабни метафизични картини – представящи приказни реки, гори и мраморни статуи – по пиесата на Гоци.

Комбинирането на различни театрални практики в жанра на класическата комедия дел арте, със съвременния театър и звучене, ще бъде неочакван и предизвикателен ход за бъдещите зрители.” – споделя режисьорката Анастасия Събева.